Laparo, karın; skopi, bakmak, görmek anlamlarını taşır ve laparoskopi sözcük anlamı olarak karın boşluğunun kamera ile gözlemlenmesidir. Laparoskopik cerrahi, minimal invasif cerrahi olarakta adlandırılır. Kapalı ameliyat olarak bilinir. Laparoskopi genel anestezi altında yapılan bir işlemdir.
Laparoskopik cerrahi, özellikle karın bölgesi operasyonlarında, klasik cerrahi müdahalelerdeki geniş kesiklerin yerine sadece küçük delikle (yaklaşık 0.5-1cm) girişim yapılarak gerçekleştiren modern bir cerrahi tekniktir. Laparoskopik cerrahi karın ve kasık bölgesi operasyonlarını içerir.
Laparoskopik cerrahi operasyonlarda, bir video kameraya irtibatlanmış teleskopik lens sistemini taşıyan laparoskop kullanıılmaktadır. Aynı zamanda, operasyon bölgesini aydınlatan bir ışık kaynağı girişim bölgesinin görüntülenmesine yardımcı olmakta bunun için fiber optik kablo sistemi kullanılmaktadır.
Karın bölgesi, genellikle, çalışma ve gözlem alanı oluşturmak için karbon dioksit gazı ile doldurulur. Karın bölgesi şişirildiğinde karın duvarı yukarı doğru hareket ederek iç organların üzerinde bir bombe oluşturulur. Cerrahi girişimde CO2 gazı kullanılır ve CO2 dokular tarafından emildiğinde solunum sistemi ile vucuttan dışarı atılır. CO2 gazı, yanıcı bir gaz olmadığından, laparoskopik girişimlerde sık kullanılan lazer ve koter gibi cihazlarla kullanılmaya son derece uygundur.
Laparoskopik Cerrahi Operasyonlar:
Laparoskopik kolesistektomi (Kapalı safra kesesi ameliyatı)
Laparoskopik (Kapalı kasık fıtığı onarımı)
Laparoskopik splenektomi (Kapalı dalak ameliyatı)
Laparoskopik fundoplikasyon (Kapalı mide fıtığı ameliyatı)
Laparoskopik adrenalektomi (Kapalı böbrek üstü bezi ameliyatı)
Laparoskopik Cerrahi Operasyonların Üstünlükleri
• İşlem sonrası kesi yerine bağlı görülen ağrı en az seviyededir. Kaslarda kesi yapılmaz, sadece delik açılır, iz bırakmaz.
• Hastane enfeksiyonuna yakalanma riski çok düşüktür. Hastanede kalma süresi azalır.
• Operasyon sonrası gelişen komplikasyon riski azdır.
• Normal hayata dönüş çok hızlı gerçekleşir.
• Yara yeri fıtığı görülme riski çok azdır.
• Bazı durumlarda açık cerrahiye göre daha kolay bir görüş alanı sağlar.